lauantai 10. joulukuuta 2011

Tappavatko koulut luovuuden?

Ajattelin kirjoittaa tällä kertaa hieman erilaisen tekstin. Olen katsonut melko paljon RSA Animate -videoita. Olen nähnyt tämän kyseisen animaation ensimmäisen kerran jo parisen vuotta sitten, mutta muistin sen uudelleen tässä opinnäytetyöni tiimellyksessä. Tämä on animoitu versio Ken Robinsonin "Do schools kill creativity?" TEDtalk-puheesta vuodelta 2006.

 Tässä video (melko pitkä, mutta kannattaa katsoa, herättää varmasti ajatuksia):

Näkemykset esitetään toki lähtökohtaisesti USA-näkökulmasta, mutta mielestäni monet videossa esitellyistä pointeista sopivat myös Suomeenkin.

Mielestäni yksi parhaista ajatuksista, joka liittyy samalla opinnäytetyhöni on: "There's one answer at the back. Don't look! Don't copy, that's cheating! Outside school that's called collaboration."

Onko opiskelu liian yksilökeskeistä? Tappaako nykyisenkaltainen koulutus luovuuden? Jakaako nykyinen koulutusjärjestelmä ihmiset "hyviin" ja "huonoihin"? Vastaako nykyinen koulutusjärjestelmä nykymaailman tarpeisiin vai onko se edelleen jäänne teollisuuden vallankumouksen ajoilta? Asiat eivät tietenkään ole noin mustavalkoisia, mutta mielestäni nuo videossa esitetyt kysymykset ja näkemykset ovat erittäin mielenkiintoinen puheenaihe. Millaisia ajatuksia muilla herää?

Sitten vielä hieman juttua opinnäytetyöstäni. Tämä viikko oli myös hieman rikkonainen, samoin kuin edellinen. Opinnäytetyöhön tuli kuitenkin hieman lisää tekstiä ja olen saanut sovellus- ja palvelukartoituksen jo ihan hyvälle alulle. Käytin lähtökohtana sosiaalinen media opetuksessa -sivuston välinelistaa. Olen kerännyt omaa listaa myös Diigoon. Kartoituksen suurimpana haasteena voi pitää ehkä sitä, että sovelluksia ja palveluita löytyy todella paljon, hakusanat ”apps for education” antaa Googlessa 651 miljoonaa tulosta...

Kartoituksen rajauksena on käytetty seuraavaa määritelmää: "sovellukset ja palvelut, joissa on mukana jollain tapaa interaktiivisuus ja reaaliaikainen yhdessä tekeminen". Rajaus on toki melko laaja ja mm. erilaiset avoimet ohjelmointirajapinnat (API) mahdollistavat omien yhteistoiminnallisten sovellusten kehittämisen, vaikka alkuperäisessä APIa tarjoavassa palvelussa ei sitä olisikaan. Onko kellään antaa vinkkejä tähän sovellus- ja palvelukartoitukseen liittyen?

Tämän hetkinen versio opinnäytetyöstä löytyy täältä: https://etherpad.opinsys.fi/p/opinnaytetyo-vko49
Tervetuloa muokkaamaan ja kommentoimaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti