torstai 5. tammikuuta 2012

Sovellusideointia osa 2

Nyt on vuorossa toinen sovelluskehitys-aiheinen teksti. Tällä kertaa esittelen hieman laajemman ajatuksen mahdollisesti kehitettävästä web-sovelluksesta.

Alunperin sain ajatuksen tästä törmättyäni Storify-nimiseen palveluun. Storifyssä perusajatus on luoda helposti ja nopeasti "tarinoita" haluamistaan tietolähteistä, joita on integroituna palveluun (mm. Twitter, YouTube ja Google-haku). Storify on mielestäni varsin helppokäyttöinen, "just search and drag & drop", ja samaan ajatukseen liittyy myös Pahvi.

Nimi, "Pahvi", tulee kouluilla ryhmätöissä käytetyistä pahveista, joihin kasataan esityksiä esim. maantiedon tunnilla eri valtioista.

Pahvin ideana on koostaa mediatiedostoja helposti HTML-pohjaisiksi esityksiksi. Kyseessä on siis web-selaimessa toimiva sovellus. Samaa Pahvia voi työstää samaan aikaan usea henkilö eri tietokoneilta (muutokset näkyvät reaaliaikaisesti kaikille), joten sitä voi käyttää myös yhteistoiminnallisesti esim. ryhmätyön tekemiseen. Lopputuotoksena olisi esimerkiksi impress.js-tyylinen esitys (eli samantyyppinen idea kuin Prezissä).

Mielessä on ollut muitakin käyttötapauksia, mutta jätän ne tässä vaiheessa vielä mainitsematta, koska täytyy huomioda, että opinnäytetyön puitteissa sovelluskehitykseen on tarkoitus käyttää aikaa pari viikkoa kolmen henkilön voimin, joten suuria asioita ei ehditä tekemään. Tarkoitus on kuitenkin saada aikaan toimiva prototyyppi.

(Toki opinnäytetyön tarkoituksena on myös ideoida "kaikkea mahdollista" kehitettävää, jota saatetaan toteuttaa myöhemmin. Kirjoitan ehkä myöhemmin laajemman tekstin "kaikista" mieleen tulleista ideoista.)

Pahvin avulla on tarkoitus integroida (sovelluksen alkuvaiheessa) jo aiemmin mainittu yhteistoiminnallinen piirtoalusta Walma, ja opinnäytetyössäkin käyttämäni tekstinmuokkaussovellus etherpad lite. Eli piirrosten ja tekstin lisääminen. Myöhemmin Pahviin on tietysti mahdollista lisätä paljon muitakin ominaisuuksia, esimerkiksi ryhmä-chat sekä kuvien, linkkien, videon ja audion lisääminen esitykseen on ollut mielessä.

Pahvin käyttöliittymä

Sovelluksen perusnäkymä ja
muokkausalueen raahaaminen Pahville
Vasemmalla olevassa kuvassa (klikkaa suuremmaksi) on Pahvin käyttöliittymän ensimmäinen hahmotelma. Hyödynsin siinä varsin suoraan ajatuksia Storifyn käyttöliittymästä, koska pidän sitä toimivana. Mitä mieltä muut ovat?

Ideana on, että Pahville – joka on koko esitelmän pohja – raahataan muokkausalueita, joiden kokoa voi muuttaa mielensä mukaan. Muokkausalueen sisään voi lisätä "drag&drop"-periaatteella piirroksia (Walma) ja tekstiä (etherpad lite) haluamiinsa kohtiin.
Piirroksen raahaaminen
muokkausalueelle
Tässä kuvassa muokkausalueelle raahataan piirros, joka löytyy Walmasta ja piirroksen kokoa muutetaan.

Muokkausalueelle voi raahata myös uuden piirroksen, jonka jälkeen sitä pääsee tekemään Walmaan. Piirroksia voi aina muokata myös jälkikäteen piirtoalustassa ja uusi versio päivittyy automaattisesti Pahviin.


Tekstilaatikon raahaaminen
muokkausalueelle ja tekstin lisääminen
Tässä kuvassa muokkausalueelle raahataan tekstilaatikko ja siihen kirjoitetaan tekstiä. (Huomaa että mediavalikon valinta on muuttunut tekstityökaluksi)

Tekstin fonttikoko on aina niin suuri, kuin mahdollista tekstilaatikon koon ja tekstin määrän puitteissa.


Tekstilaatikon siirtäminen
muokkausalueella
Kun tekstilaatikon (tai piirroksen) päälle vie hiiren, sitä voi raahata eri paikkaan muokkausalueen sisällä. Samalla tekstilaatikon ylälaitaan ilmestyy muokkaa- ja poista-painikkeet.

Teksti ja piirros voivat olla myös päällekkäin. Tekstillä voi näin ollen korostaa myös piirroksessa esiintyviä kohtia. (Käyttö esim. biologian kurssilla)


Pahvin julkaiseminen
Pahvin julkaiseminen tapahtuisi yksinkertaisesti. Mediavalikosta valitaan julkaisu-välilehti ja muokkausalueita klikkaamalla määritetään "sivujen" julkaisujärjestys. Esikatselussa näkee sivujen järjestyksen ja sitä voi muuttaa raahaamalla sivuja eri järjestykseen.

Lopuksi klikataan "Julkaise esitys"-nappia ja Pahvista muodostuu HTML-sivu, jota voi käyttää Pahvin esittämiseen.
Mitä ajatuksia Pahvi herättää? Mitä ominaisuuksia tälläisessa sovelluksessa olisi hyvä olla? Onko tällaiselle sovellukselle tarvetta opetuksessa?

Kaikki palaute on jälleen erittäin tervetullutta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti