perjantai 2. joulukuuta 2011

Kyselylomake- ja haastattelukysymysten haaste

Viikko on taas vierähtänyt nopeasti. Opinnäytetyön aikataulu on tämän viikon osalta muuttunut tai oikeastaan se on venynyt edelliseltä viikolta. Kyselylomakkeen ja haastatteluiden kysymyksien kanssa sekä koulujen kontaktoimisessa on mennyt oletettua pidempään. Lisäksi flunssa on hidastanut hieman työtahtia.

Käytin melko paljon aikaa kysymysten miettimiseen ja muotoiluun sekä esimerkkien havainnollisuuden parantamisen käytettävyyden näkökulmasta. Tarkastelin jo valmiita kyselylomakkeita, selvitin hyviä käytänteitä mm. Jakob Nielsenin Usability Engineering-kirjasta ja tein lomakkeelle hyvin pienen käytettävyystestin. Toivottavasti olen siis onnistunut luomaan kysymyksiä, joihon on helppoa ja mielekästä vastata :)

Haastattelut tullaan tekemään tulevien kolmen viikon aikana puhelimitse, sähköpostitse ja paikan päällä. Suurin ero web-kyselyn ja haastatteluiden välillä on se, että haastatteluissa kysytään enemmän tulevaisuusorientuneita kysymyksiä. Haastatteluiden avulla saa toki myös syvällisemmän lähestymistavan käsiteltävään aiheeseen.

Kyselylomakkeeseen toivon mahdollisimman paljon vastauksia opettajilta, yläkoululaisilta, lukion opiskelijoilta, rehtoreilta ja TVT-vastaavilta. Toki kaikki muutkin saavat lomakkeen täyttää, jos tuntuu että siihen on mielekästä vastata. Kyselyn tarkoituksena on kerätä tietoa käytännön ongelmista ja kehitysideoista liittyen opetustilanteissa käytettyihin tietoteknisiin laitteisiin, sovelluksiiin ja palveluihin. Haastatteluiden ja kyselyn tulosten pohjalta tullaan ideoimaan ja/tai kehittämään myöhemmässä vaiheessa opetuskäyttöön suunnattuja piensovelluksia, joiden avulla on tarkoitus edistää yhteistoiminnallista oppimista.
Kysely löytyy osoitteesta: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dFlkQ3VaOFE3bjczRmZRd2NIQjU2T2c6MQ

Itse opinnäytetyöhön ei tällä viikolla ole juurikaan lisätekstiä tullut edellämainittujen syiden vuoksi. Päivitetty ja uusin versio työstä on kuitenkin taas nähtävillä, kommentoitavana ja valmiina muokkausehdotuksille täällä: https://etherpad.opinsys.fi/p/opinnaytetyo-vko48 :)
Lähetin opinnäytetyön tänään myös ensimmäistä kertaa koululle (Jyväskylän ammattikorkeakoulu) tarkastettavaksi. Odotan ihan mielenkiinnolla, millaista palautetta koululta työn suhteen tulee.

Ensi viikon ohjelmaan kuuluu se, mitä tällä viikolla oli alunperin tarkoitus tehdä eli opetuskäyttöön soveltuvien sovellusten kartoittamista. Sen pohjalta selvitän voiko joitain vastaan tulleista sovelluksista tai palveluista käyttää suoraan osana kehitysprosessia sekä kerään ideoita uusiin kehitettäviin piensovelluksiin. Aiheeseen liittyvää materiaalia on tullut vastaan jo jonkin verran. Olen kerännyt linkkejä Diigon sovellukset ja työkalut -listaan. Tuleeko kellään mieleen lisävinkkejä tähän liittyen?

Mukavaa viikonloppua jälleen kaikille :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti